Test Ziga

Skiper tečaj

Ta tečaj je primeren za tiste, ki že imate izkušnje z jadranjem z drugimi skiperji in si želite naslednjič najeti potovalno jadrnico tudi v svoji režiji. Poteka na potovalno-regatni jadrnici Bavaria 35 Match, ki je po opremi zelo podobna večini jadrnic v čarterjih, nudi pa bistveno več jadralskih užitkov.

Cilj skiper tečajev je “Postani skiper!”

Naučili vas bomo vseh tistih mornarskih in jadralnih veščin, ki jih potrebujete za prijetno in varno jadranje na potovalni jadrnici, ko ste skiper vi. V prihodnje boste odgovorno in zanesljivo poveljevali svoji posadki ter se v različnih situacijah dobro znašli in odločili.

Trajanje skiper tečaja: 1, 2, 3 ali 4 dni (na jadrnici preživite najmanj 8 ur na dan)
Termini: April, Maj, Junij, September, Oktober, November
Jadrnica: Bavaria 35 Match, druge jadrnice po potrebi
Lokacija: Izola, Istra, Tržaški zaliv

Opis programov tečajev jadranja Ceniki in termini tečajev jadranja  Darilni boni za tečaje jadranja

 

Krajši skiper tečaj

Instrumenti resize

Tečaj se odvija 2 dni v Izoli in okolici. Naučili vas bomo vseh tistih mornarskih in jadralnih veščin, ki jih potrebujete za prijetno in varno jadranje na potovalni jadrnici, ko ste skiper vi. V prihodnje boste odgovorno in zanesljivo poveljevali svoji posadki ter se v različnih situacijah dobro znašli in odločili. Z novimi izkušnjami boste postali odgovoren skiper, ki bo lahko v nepredvidenih situacijah pravilno poveljeval svoji posadki.

1. dan
Zberemo se v marini Izola. Naredimo plan tečaja, ter se med seboj seznanimo. Najprej se učimo bistvenih stvari: izplutje in vplutje v pristanišče, osnovno pristajanje na krmo in pristajanje na bok, dvigovanje in spuščanje jader, osnovna nastavitev jader, uporaba elektronike in navigacijskih inštrumentov na običajni čarterski jadrnici, sidranje v različnih razmerah…

2. dan
Naučimo se pristajati na krmo in na bok v težavnejših razmerah. Vadimo obrat v veter in z vetrom, spoznamo kaj je napredna nastavitev jader, kaj je potrebno narediti za razbremenitev jader pri močnejšem vetru, krajšanje jader, napredna uporaba navigacijskih inštrumentov in avtopilota, varnostni ukrepi in reševanje, plutje z motorjem, jadranje s špinakerjem, navigacija po navtičnih kartah in z GPS plotterjem. Izvemo tudi nekaj o formalnosti pri najemih v čarterjih, prehodu meje, listi posadke…

Intenzivni skiper tečaj

Navigacija resize

Tečaj se odvija 3 ali 4 dni v Izoli in na potovanju v Istro ali Italijo. Prvi dan bomo vadili v Izoli in okolici, da osvojimo osnovne mornarske veščine in obvladovanje jadrnice. Drugi dan se bomo odpravili na krajše potovanje. Znašli se bomo v novih situacijah, ki jih bo potrebno premagovati. Ukvarjali se bomo z naprednimi nastavitvami jader ter uporabljali špinaker. Z novimi izkušnjami boste postali odgovoren skiper, ki bo lahko v nepredvidenih situacijah pravilno poveljeval svoji posadki.

1. dan
Zberemo se v marini Izola. Najprej se med seboj seznanimo, nato naredimo plan potovanja. Na jadrnici se najprej naučimo nekaterih teoretičnih stvari. Nato se odpravimo na morje in začnemo s prakso: izplutje in vplutje v pristanišče, osnovno pristajanje na krmo in pristajanje na bok, dvigovanje in spuščanje jader, osnovna nastavitev jader, uporaba elektronike in navigacijskih inštrumentov na običajni čarterski jadrnici, sidranje v različnih razmerah…

2. in 3. dan
TJ 060412_27_SSmo na potovanju. Ker smo pred spanjem kot dober skiper poskrbeli za jadrnico, smo na barki dobro spali. Ob zajtrku se pogovorimo o izkušnjah iz prejšnjega dne in naredimo plan za tekoči dan. Nato se odpravimo na morje. V različnih okoliščinah se učimo mornarskih veščin, ki jih mora obvladati vsak bodoči skiper: izvajanje plana potovanja glede na vreme in želje posadke, pristajanje na krmo in na bok v težavnejših razmerah, obrat v veter in z vetrom, napredna nastavitev jader, razbremenitev jader pri močnejšem vetru, krajšanje jader, napredna uporaba navigacijskih inštrumentov in avtopilota, varnostni ukrepi in reševanje, plutje z motorjem, jadranje s špinakerjem, navigacija po navtičnih kartah in z GPS plotterjem, formalnosti pri najemih v čarterjih, prehodu meje, lista posadke…

4. (zadnji) dan
Tako kot že prejšnje dni, se spet srečujemo z novimi situacijami, s katerimi se boste uspešno spopadali. Pri upravljanju jadrnice z motorjem ali z jadri boste spoznavali in reševali že tiste podrobnosti, ki vas bodo v prihodnje ločile od običajnih nedeljskih kapitanov. Ko se bomo bližali cilju potovanja, pa boste kot odgovoren bodoči skiper ugotavljali, da je še veliko stvari, ki jih boste morali v prihodnje prebrati in preizkusiti.

Obnovitveni skiper tečaj (1 dan)

Instrumenti resize

Tečaj se odvija v Izoli in okolici. Primeren je še posebno za tiste, ki ste že bili na drugih tečajih ali imate že nekaj skiperskih izkušenj, vendar bi pred svojim ponovnim jadranjem, kjer boste skiperji vi, radi obnovili svoje jadralsko znanje. Tako bomo vadili najbolj zapletene manevre pristajanja na krmo in bok, sidranja, priprave posadke in barke za težavne vremenske razmere, postopke pri prevzemu in predaji jadrnice v čarterjih… Posvetili se bomo tistim zadevam, kjer bo največ težav in vprašanj. Z novimi izkušnjami boste samozavesten in odgovoren skiper svoji prihodnji jadralski posadki.