Skiper tečaj jadranja

Domov > Skiper tečaj

Postani skiper tečaj

Pridobite znanje, veščine in samozavest za vodenje jadrnice na morju! Cilj tečaja je "Postani skiper!"

Ta tečaj je primeren za tiste, ki že imate izkušnje z jadranjem z drugimi skiperji in si želite naslednjič najeti potovalno jadrnico tudi v lastni režiji. Poteka na potovalni jadrnici Elan Impression 40, ki je po opremi enaka večini jadrnic v čarterjih.

0 +
let izkušenj

Cilj tečajev jadranja je “Postani skiper!”

Na tečaju jadranja vas bomo naučili vseh tistih mornarskih in jadralnih veščin, ki jih potrebujete za prijetno in varno jadranje na potovalni jadrnici, ko ste skiper vi. V prihodnje boste odgovorno in zanesljivo poveljevali svoji posadki ter se v različnih situacijah dobro znašli in pravilno odločili.

Trajanje: 1, 2, 3 ali 4 dni (na jadrnici preživite najmanj 8 ur na dan)
Termini: April, Maj, Junij, September, Oktober, November
Jadrnica: Elan Impression 40, druge jadrnice po potrebi
Lokacija: Istra, Tržaški zaliv

Krajši skiper tečaj jadranja(2 dni)

Tečaj jadranja se odvija 2 dni v Červarju in okolici.

Naučili vas bomo vseh tistih mornarskih in jadralnih veščin, ki jih potrebujete za prijetno in varno jadranje na potovalni jadrnici, ko ste skiper vi.

V prihodnje boste odgovorno in zanesljivo poveljevali svoji posadki ter se v različnih situacijah dobro znašli in odločili. Z novimi izkušnjami boste postali odgovoren skiper, ki bo lahko v nepredvidenih situacijah pravilno poveljeval svoji posadki.

1. dan
Zberemo se v marini Červar. Najprej se spoznamo in nato naredimo plan dvodnevnega tečaja.  Ogledamo si opremo običajne potovalne jadrnice in njeno uporabo. Najprej se učimo bistvenih stvari: vožnja z motorjem naprej in nazaj, izplutje in vplutje v pristanišče, osnovno pristajanje na krmo in pristajanje na bok, dvigovanje in spuščanje jader, osnovna nastavitev jader, uporaba elektronike in navigacijskih inštrumentov na običajni čarterski jadrnici, sidranje v različnih razmerah.

2. dan

Naučimo se pristajati na krmo in na bok v težavnejših razmerah. Vadimo obrat v veter in z vetrom, spoznamo, kaj je napredna nastavitev jader, kaj je potrebno narediti za razbremenitev jader pri močnejšem vetru, krajšanje jader, napredna uporaba navigacijskih inštrumentov in avtopilota, varnostni ukrepi in reševanje, plutje z motorjem, jadranje s špinakerjem, navigacija po navtičnih kartah in z GPS plotterjem. Izvemo tudi nekaj o formalnosti pri najemih v čarterjih, prehodu meje in o listi posadke.

Intenzivni skiper tečaj jadranja (3 ali 4 dni)

Intenzivni skiper tečaj jadranja se odvija 3 ali 4 dni v Červarju in na potovanju v Istro ali Italijo. Prvi dan bomo vadili v Červarju in okolici, da osvojimo osnovne mornarske veščine in obvladovanje jadrnice. Drugi dan se bomo odpravili na krajše jadralsko potovanje. Znašli se bomo v novih situacijah, ki jih bo potrebno premagovati. Zapluli bomo v razna pristanišča, sidrali po zalivih in prenočili na jadrnici. Ukvarjali se bomo z naprednimi nastavitvami jader ter uporabljali genaker. Z novimi izkušnjami boste postali odgovoren skiper potovalne jadrnice, ki bo lahko v nepredvidenih situacijah pravilno poveljeval svoji posadki.

1. dan
Zberemo se v marini Červar. Najprej se spoznamo, nato naredimo plan potovanja. Na jadrnici se najprej naučimo nekaterih teoretičnih stvari. Nato se odpravimo na morje in začnemo s prakso: izplutje in vplutje v pristanišče, osnovno pristajanje na krmo in pristajanje na bok, dvigovanje in spuščanje jader, osnovna nastavitev jader, uporaba elektronike in navigacijskih inštrumentov na običajni čarterski jadrnici, sidranje v različnih razmerah

2. in 3. dan

Smo na potovanju. Ker smo, kot vsak dober skiper, pred spanjem poskrbeli za jadrnico, smo na barki dobro spali. Ob zajtrku se pogovorimo o izkušnjah  prejšnjega dne in naredimo plan za tekoči dan. Nato se odpravimo na morje. V različnih okoliščinah se učimo mornarskih veščin, ki jih mora obvladati vsak bodoči skiper; izvajanje načrta potovanja glede na vreme in želje posadke, pristajanje na krmo in na bok v težavnejših razmerah, obrat v veter in z vetrom, napredna nastavitev jader, razbremenitev jader pri močnejšem vetru, krajšanje jader, napredna uporaba navigacijskih inštrumentov in avtopilota, varnostni ukrepi in reševanje, plutje z motorjem, jadranje s špinakerjem, navigacija po navtičnih kartah in z GPS plotterjem, formalnosti pri najemih v čarterjih, prehodu meje in o listi posadke.

4. (zadnji) dan

Tako kot že prejšnje dni, se spet srečujemo z novimi situacijami, s katerimi se boste naučili uspešno spopadati. Pri upravljanju jadrnice z motorjem ali z jadri boste spoznavali in reševali že tiste podrobnosti, ki vas bodo v prihodnje ločile od običajnih nedeljskih kapitanov. Ko se bomo bližali cilju potovanja, pa boste kot odgovoren bodoči skiper ugotavljali, da je še veliko stvari, ki jih boste morali v prihodnje prebrati in preizkusiti.

Obnovitveni skiper tečaj jadranja (1 dan)

Tečaj jadranja poteka v Červarju in okolici. Primeren je še posebno za tiste, ki ste že bili na drugih tečajih ali imate že nekaj skiperskih izkušenj, vendar bi pred svojim ponovnim jadranjem, kjer boste skiper vi sami, radi obnovili svoje jadralsko znanje. Na tečaju jadranja bomo v praksi vadili najbolj zapletene manevre pristajanja na krmo in bok, sidranja, priprave posadke in barke za težavne vremenske razmere, postopke pri prevzemu in predaji jadrnice v čarterjih. Posvetili se bomo tistim zadevam, kjer bo največ težav in vprašanj. Z novimi izkušnjami boste še bolj samozavesten in odgovoren skiper potovalne jadrnice svoji prihodnji jadralski posadki.

.

Želite postati skiper in zapluti v svet jadranja?

Naša izkušena ekipa instruktorjev vam bo pomagala odkriti skrivnosti navigacije, upravljanja jadrnice in varnostnih protokolov.
Pridružite se nam in se podajte na navtično pustolovščino svojih sanj.
Prijavite se zdaj in postanite pravi skiper!