Zelenoortski otoki z Miranom Tepešem

Tečaj oceanskega jadranja na Atlantiku – April 2015

(od 3.  do 12. aprila 2015, Tenerife, Kanarski otoki – Sal ali Sao Vicente, Zelenortski otoki, skupna dolžina približno 900 navtičnih milj)

te--aj-2015Na tečaju oceanskega jadranja se boste aktivno lahko spoznali z razmerami na oceanu. Med približno teden dni dolgim neprekinjenim jadranjem po Atlantiku med Kanarskimi in Zelenortskimi otoki boste od izkušenega jadralca dobili nasvete in navodila, kako je potrebno pripraviti jadrnico za daljše morske poti in kako na pot pripraviti sebe ter druge člane posadke, na kaj je potrebno paziti, ko si na oceanu na barki sam in na kaj, ko jadraš v družbi. Spoznali se boste z dnevnim in nočnim jadranjem, s klasično in satelitsko navigacijo, z branjem in uporabo prognostičnih vremenskih kart in modelov, iskanjem primernih sidrišč in privezov, s pripravo jadrnice za jadranje v močnem vetru in po razgibanem morju, …
Jadrali bomo na jadrnici Y-40, ki je popolnoma opremljena za oceansko plovbo.

O

Plan jadranja
Za pot na ocean se do 3. aprila zberemo v marini Tenerife pri Santa Cruzu na severovhodu Tenerifa na Kanarskih otokih. Najprej se spoznamo z jadrnico in med seboj, skupaj nakupimo potrebno hrano in pijačo za naslednje dni ter se vkrcamo. Glede na vremensko napoved naredimo okvirni plan potovanja in izplujemo iz marine. Na jadrnici se med plovbo najprej seznanimo z delovanjem opreme in z nekaj teorije s področja navigacije, aerodinamike – delovanje jader, meteorologije in varnosti na morju.
Drugi dan bomo verjetno (glede na vreme) naredili krajši postanek na El Hieru ali na Gran Canariji, potem pa bomo za približno 6 dni odjadrali na ocean. Na Zelenortskih otokih bomo predvidoma najprej pristali na otoku Sal in potem v marini Mindelo na Sao Vicentu.
Med jadranjem se bomo seznanjali z dnevno in nočno navigacijo, s prilagajanjem jadrnice na razmere na morju, z uravnavanjem jader glede na veter in smer plovbe, uporabljali bomo različna jadra, se spoznali s pripravo jadrnice na neurje, z osnovami jadranja v neurju (da bomo neurje med jadranjem zares doživeli, vam seveda ne moremo zagotoviti), izmenjevali se bomo pri dežurstvu ob krmilu in pri opravkih med jadranjem, sidranjem in pristajanjem.
Večeri na poti bodo popestreni z ogledom fotografij in video filmov z jadralskih potovanj okoli sveta. Poskušali bomo čim več jadrati, le ko vetra ne bo dovolj, bomo občasno pluli s pomočjo motorja.
Po enem tednu oceanskega jadranja boste z barke stopili bogatejši za marsikatero izkušnjo in tudi s spoznanjem, da je jadralsko znanje mogoče nadgrajevati predvsem le z jadranjem. Z vajo in novimi izkušnjami dobimo potrebno samozavest ter hkrati občutek za tisto mero previdnosti, ki je potrebna, da na morju ne delamo škode ter ne ogrožamo sebe in drugih.
Zaključek tečaja je predviden za 12. april, v kolikor pa bo zaradi cene letalskih kart ugodneje odpotovati dan pozneje, vas bo ležišče na barki še vedno počakalo.
O Cena: 690 eur

Cena vključuje:  uporabo jadrnice Y-40 z vso jadralno opremo, vodenje tečaja, stroške goriva, prenočevanje na jadrnici, posteljnino, DDV
Cena ne vključuje:  hrane in pijače, stroškov marin, privezov in sidrišč izven izhodiščne marine. V ceni tudi ni vključeno zavarovanje ter stroški letalskih kart oz. prevozov do ali z jadrnice.

Opomba: Cene prevoza iz Slovenije do Tenerifa in z Zelenortskih otokov domov so delno odvisne tudi od lastne iznajdljivosti. Tenerife ima dobre letalske povezave iz Italije z rednimi in nizkocenovnimi letalskimi prevozniki. Cene letalskih kart so se decembra gibale okrog 200 eur za lete iz Benetk ali pod 100 eur iz Bologne in Milana. Cena prevoza GoOpti iz Slovenije do Benetk je okrog 25 eur.
Letalske karte z Zelenortskih otokov do Benetk so decembra stale okrog 600 eur.

Na barki je v marini mogoče prespati tudi dan pred začetkom ali po zaključku programa, če bodo cene kart dan prej ali potem ugodnejše.