Oceansko jadranje z Miranom Tepešem

Doživetje oceanskega jadranja

(5.junij 2018 – 23.junij 2018, Francoska Gvajana – Deviški otoki)

OJadrali bomo po zahodnem delu Atlantskega oceana med Južno Ameriko in Malimi Antili v Karibskem morju. Iz tropskega podnebja severa Južne Amerike bomo odjadrali v proti subtropskemu podnebju karibskih otokov. Za to področje so značilni stalni pasatni vetrovi, ki so v pozni pomladi zmerni in pihajo v povprečju s hitrostjo med 15 in 25 vozlov. Seveda se na oceanu lahko zgodi, da bo vmes kakšen dan bolj umirjen, ali pa živahen.

Lepih tropskih otokov si ne bomo ogledovali le z morske strani, temveč so na njih predvideni tudi krajši dnevni ali dvodnevni postanki. Na splošno predvidevam, da bomo dobro polovico časa jadrali, ostalo pa namenili postankom ogledu slikovitih otokov.

Pri oceanskem jadranju seveda ne gre za začetniški jadralski tečaj, saj se ne bomo učili in pogosto ponavljali osnov jadranja in pristajanja, temveč se boste aktivno spoznali z jadranjem v pravih jadralskih razmerah, z dolgotrajnejšim pomorskim življenjem na jadrnici in spotoma tudi z vzdušjem na Atlantskem oceanu, vseeno pa si lahko udeležbo na jadranju zaradi lepih karibskih otokov, toplega morja in s palmami obrobljenih plaž, predstavljate tudi kot malo bolj športne jadralske počitnice.

O

Med jadranjem po Atlantskem oceanu in Karibskem morju boste od izkušenega jadralca dobili nasvete in navodila, kako je potrebno pripraviti jadrnico za daljše morske poti ter kako na takšno pot pripraviti samega sebe in druge člane posadke, na kaj je potrebno paziti, ko si na oceanu sam na barki in na kaj, ko jadraš v družbi in ne nazadnje kako organizirati dežurstva ter razdeliti naloge in opravila na barki.

Jadrali bomo med lepimi tropskimi otoki, a opravili tudi nekaj večdnevnih neprekinjenih poti po odprtem morju. Spoznali se boste z dnevnim in nočnim jadranjem, s klasično in satelitsko navigacijo, z branjem in uporabo prognostičnih vremenskih kart in modelov, iskanjem primernih sidrišč in privezov, s pripravo jadrnice za jadranje v močnem vetru in po razgibanem morju, …

Jadrali bomo na jadrnici Y-40, ki je popolnoma opremljena za oceansko plovbo.