Ideja za jadranje iz Biograda

Ideja za jadranje iz Biograda

srednjiJadran

Ta predel Jadrana nudi najštevilčnejše možnosti privezov in sidranj. Večina teh otokov je bolj prvinskih, kot je to na južnem Jadranu. Razen na Dugem otoku, drugje ne bomo videli avtomobilov. Brez težav bomo ves teden prenočevali v zalivih na sidru ali boji, za tiste željne trdnih tal pa je na voljo nekaj pristanišč ali marin z muringi. Izberete lahko med romantičnimi zalivi brez neselij, peščenimi plažami za opoldansko kopanje ali pa tiste, kjer boste zavezali za bojo in brezskrbno večerjali na obali, po vrnitvi na jadrnico pa opazovali zvezdno nebo.

Predlog za 7 dnevno potovanje, ki je primerno za prvi obisk tega področja:

  • 1.dan – iz Sukošana zapljujemo na otok Iž (naprimer v zaliv Soline), iz Biograda pa v enega od zalivov na jugu otoka Pašman. Odvajamo se od našega običajnega življenja in se začnemo predajati uživanju.
  • 2.dan – jadramo…, popoldan zapljujemo na otok Žut, zaliv Pinizelič, ob lepem vremenu je čudovit večerni pogled na morje in otočke pred zalivom (če obstaja nevarnost nevihte iz zahoda pa zapljujemo čez malo ali veliko Proverso in najdemo primeren zaliv).
  • 3.dan – zapljujemo čez Malo Proverso, se ustavimo v enem od številnih uval za kopanje, uživamo v prelepi naravi, popoldan zapljujemo v zaliv Telaščica, kjer je zelo veliko različnih možnosti sidranja za vse vetrove, lahko se vežemo boje v uvali Mir in naredimo izled na jezero in 200m pečine.
  • 4.dan – iz Talaščice zapljujemo v Kornate. Naredimo nekaj postankov (zalivi Kravljačica, Levernaka – južni  peščeni zaliv za kopanje), potem odjadramo do otoka Lavsa, kjer bomo prenočili. Če zlezemo na hrib, bomo lahko opazovali zahod sonca v morje.
  • 5.dan – spet zapljujemo v kanal med Velikim Kornatom in drugimi otoki otočja Kornati, poiščemo zanimive zalivčke za kopanje (Opat, Smokvica, Žakan), popoldan pa se odjadramo na vzhod na otok Žirje v zaliv Stupica. Večerni vzpon na trdnjavo nad zalivom nas bo nagradil z čutovitim razgledom.
  • 6.dan – počasi se poslovimo od nenaseljenih otokov, zajadramo mimo Kakanja, Kaprij, naredimo lahko postanek za kopanje, nato pa izberemo primeren zaliv za zadnji večer na morju.
  • 7.dan – sedaj smo spoznali že nekaj skrivnosti srednjega Jadrana, zato nam ne bo težko najti zanimive poti do našega izhodišča in povradka v kruto realnost

Comments are closed.