Ali se sprašujete, če se vam izplača najeti jadrnico v FIRST MINUTE?

Domov > Blog

Tu je nekaj odgovorov, ki vam bodo pomagali pri tej odločitvi.

Kaj sploh FIRST MINUTE je?

Podobno kot v drugih turističnih panogah tudi ponudniki najema jadrnic (čarterji) poiskušajo prodati čim več kapacitet pred začetkom leta, torej daleč pred začetkom sezone. To jim zagotovi financiranje vzdrževalnih del na jadrnicah, ki jih izvajajo v zimskem času. V decembru in januarju so vsi pomembni navtični sejmi v Evropi (Paris, London, Duesseldorf, Dunaj, Genova…), kjer so prisotni tudi ponudniki čarterja. Obiskovalci navtičnih sejmov se navdušujejo za nove modele jadrnic in planirajo svoje jadralske dopuste (to velja za vse narode, ki jim morje ni pred vrati). V razvitih državah letne dopuste običajno planirajo v zimskem času, zato jim čarter ponudniki pridejo nasproti s popusti od 10% pa do 25% na cene v cenikih.

Kdaj je čas FIRST MINUTE ponudb?

BoatShowTipično je primeren čas za ugoden zgodnji najem jadrnice čim prej. Ponudniki “first minute” običajno ponujajo do 31.1., nekateri celo samo do 31.12. Res je, da se ti običajno podaljšujejo tudi še v februar, ampak izbira je takrat že bistveno manjša. Niti približno pa ni čas za first minute v mesecu marcu, čeprav jih mnogi ponudniki raztegnejo tudi še do takrat. Imeti pa morate srečo, da ulovite še kakšno ugodno, ker je bila smetana že zdavnaj pobrana.

Katere jadrnice se v FIRST MINUTE najbolje prodajajo?

Tu je odgovor dokaj enostaven in isti že vsaj zadnjih 10 let. NOVEJŠE. Ne glede na približno 50% višjo ceno najema novejše jadrnice glede na starejše (stare 5-12 let) je povpraševanje po novih jadrnicah bistveno večje kot po starih, zato se že do 31.12. proda tudi do 90% vseh kapacitet novih jadrnic (starih do 4 leta) v sezoni. Temu botruje tudi dejstvo, da je število novih jadrnic v ponudbi že nekaj let pada. Za razumeti pa je tudi željo najemnikov, ki na Jadran pridejo od 1000km daleč, da hočejo dobiti aktualno, lepo in zanesljivo jadrnico in strošek za najem ni prvi kriterij. Slovenski jadralci seveda ne spadamo med te, ampak zaradi njih je naš izbor bistveno manjši.

Kateri termini se v FIRST MINUTE najbolje prodajajo?

Tudi tu je odgovor dokaj jasen. SEZONSKI. Pod sezono je treba razumeti vsaj obdobje od 1.6. do 15.9., torej 3 mesece in pol, pod visoko sezono pa 1.7. do 20.8. Torej spomladanska jadranja, sploh tista za manj kot en teden, ne spadajo v FIRST MINUTE ponudbo in povpraševanje.

Katere so druge FIRST MINUTE posebnosti?

First minute velja le za tedenske najeme od sobote do sobote oziroma mnogokratnike tega. Za rezervacijo termina je potrebno plačati od 40 do 50% vrednosti najema. Zavarujete lahko tudi riziko odpovedi.

FIRST MINUTE ali LAST MINUTE?

V First minute najemu jadrnic lahko izbirate med 3000 jadrnicami na Jadranu, ki ustrezajo vašim predstavam in potrebam. Za zgodnjo izbiro ste nagrajeni z 10% do 25% popustom. Pri Last minute dobite tisto, kar je ostalo. Ostane pa tisto, kar drugi zaradi raznih razlogov niso najeli že prej. Včasih se je treba sprijazniti jadrnico, ki jo sicer ne bi izbrali, če bi lahko izbirali. Čeprav so last minute popusti od 20% pa tudi do 40% pa to še ne pomeni, da ste kupili ceneje, kot v first minute. First minute je priporočljiv tudi za 14 dnevne najeme v sezoni, ker se bo kasneje težko našla primerna jadrnica, ki je prosta za dva tedna skupaj. Last minute najem priporočamo za vse tiste, ki se zadovoljijo s starejšimi jadrnicami, posadko zbirajo zadnji trenutek ali pa želijo jadrati samo nekaj dni.

Ali se FIRST MINUTE izplača?

Odgovori so zgoraj. Tipično je first minute najem jadrnice najbolj primeren za tiste, ki si lahko privoščijo novejšo barko v glavni sezoni in najmanj primeren za tiste, ki najemajo cenejše jadrnice izven glavne sezone. Ostalo pa presodite sami.

Zadnje novice in nasveti

Presenetite svoje najbližje z odličnim darilom!

Darilni bon za nepozabno jadralno izkušnjo ali izberite med različnimi tečaji.