Napotki za najem jadrnice

Domov > Blog

Najem jadrnice danes ni več luksus, vendar je dostopen vsakomur, ki si lahko privošči počitnice v hotelu ali apartmaju. Cena tedenskega najema 4 kabinske jadrnice je včasih še nižja, kot če bi najeli dva apartmaja v povprečnem počitniškem kraju za en teden. Mnogi pa se boste strinjali, da doživetje sploh ni primerljivo. Cena najema za jadrnico je danes že manj kot 250€ na osebo na teden, kar je strošek, ki si ga mnogi lahko privoščijo. Treba je imeti le znanje, pogum in dobro družbo.

Kaj je standardni najem jadrnice?

Standardni najem jadrnice je za en teden, kar pomeni v vseh čarterjih od sobote do sobote. Check in je ponavadi v soboto od 16h do 17h popoldan, check out pa v soboto dopoldan do okoli 9h, s tem, da morate biti z jadrnico v luki že v petek zvečer. Krajši najem od enega tedna je pri večini čarterjev možen v predsezoni in posezoni, to je do sredine maja in od sredine septembra naprej. Vendar pa je tudi pri krajših najemih bistveno lažje dobite jadrnico od sobote do srede, kot pa od srede do nedelje, kar bi večinoma najemnikov pomislila najprej. Pri najemih krajših od enega tedna ponavadi ni popustov, pa tudi najem je možen ponavadi le v zadnjem trenutku (last minute)

Cena najema jadrnice?

Cena za najem jadrnice varira skozi sezono. Glavna sezona se začne prvega maja in traja do konca septembra. Najvišja sezona je v začetku avgusta, ko so cene približno 1x večje, kot izven glavne sezone, to je aprila in oktobra. Ceniki so naravnani na povpraševanje, ki pa ne sovpada nujno z najbolj iskanimi termini pri Slovencih. Dobro je vedeti, da prvomajski prazniki cenejši od Velike noči, da je julij cenejši od avgusta, pa tudi maja in konec septembra se da dobiti jadrnico za bolj ugodno ceno, kot bi glede na naša pričakovanja bilo logično. Vedite, da Slovenci (približno 5% gostov v čarterjih) nismo zelo pomembni kreatorji ponudbe in povpraševanja čarterja na Hrvaškem (cca 5%), čeprav se nam včasih tako zdi. To pa velja iskoristiti v našo prid. Drag najem jadrnice še ne pomeni, da ste dobili najboljši termin. Še posebno prva polovica maja in oktobra ponavadi ponuja več, kot bi za plačan denar pričakovali.

First minute ponudba?

First minute (včasih se reče tudi early booking) se začne že konec preteklega leta in traja do 31.1. v tekočem letu. V tem času se bookira v povprečju med 50% in 70% vseh kapacitet na Jadranu. First minute popusti so večinoma med 10 in 20%, odvisno od sezone pred tem. Največ bookinga se naredi v decembru in januarju, saj so takrat v Evropi najpomembnejši navtični sejmi.

Ne mislite, da boste z rezervacijo v mesecu aprilu ujeli first minute nakup, saj je takrat pri dobrih čarterjih bookiranih že 90% vse jadrnic! First minute v pravilu ne velja za najeme krajše od enega tedna.

Last minute ponudba?

Last minute ponudba je nekaj takega, kot te besede pomenijo. Dostikrat se čaka do zadnjega tedna, ko z malo ali veliko sreče dobimo primerno jadrnico, ponavadi pa ne dobimo povsem take, ki smo si jo želeli. Zato včasih tudi last minute popust 30% ni bolj ugoden kot fist minute popust 15%, ker ne dobimo tistega, kar bi si lahko izbrali lahko v januarju.

Sanjski popusti 50% se ponavadi ponujajo za jadrnice, ki jih niti slučajno vi ne bi najeli.

Vikend najem jadrnice je v praksi na voljo kot last minute le v nizki sezoni. Premislite, če si res želite tako kratkega najema ob veliko logistike in časa, ki najem barke spremlja.

Kaj je vključeno v ceni najema jadrnice?

Strošek najema jadrnice vedno vsebuje jadrnico z vso pripadajočo potrebno jadralsko, navigacijsko, varnostno opremo za čarter.

Opremljene so tudi z GPSom (plotterjem), imajo radio s CDjem, nekatere tudi TV, DVD, MP3… Glavno in predno jadro sta pri čarterskih jadrnicah v 95% navijalni, le pri nekaterih bolj regatno usmerjenih jadrnicah je glavno jadro klasično z horizontalnimi letvicami (to naj bi bilo v ponudbi posebno navedeno).

V opremo čarterskih jadrnic skoraj brez izjemne spada tudi sončna streha (bimini), zaščitna streha za pršenje morja (spray hood), pomožni čoln in druga oprema. Samo po sebi je umevna tudi dobro opremljena kuhinja, WCji s tuši, mizica v kokpitu… Pri jadrnicah večjih od 40 čevljev je ponavadi serijsko vgrajen tudi premčni pomik (bow trusther), ki pomaga pri manevriranju v pristaniščih. Na prisotnost tega bodite pozorni predvsem pri starejših 4 kabinskih jadrnicah.

Za jadranje zgodaj spomladi in pozno jeseni se prileže tudi gretje, ki je običajno v ponudbi posebno navedeno.

Za običajno počitniško jadranje je vključena osnovna oprema povsem zadostna, večinoma je edina potrebna plačljiva opcija izvenkrvni motor za pomožni čoln.

Kateri drugi stroški nastopajo pri najemu jadrnice?

Najem jadrnice sicer spremljajo dodatni stroški, ki pa običajno niso tako veliki, da bi nas prestrašili. Strošek, ki ponavadi ni vključen v najem jadrnice, je transit log. V tem se skrivajo stroški za prevzem jadrnice, predajo jadrnice, posteljnina, plin za kuhanje, druge malenkosti in končno čiščenje jadrnice. Doplačila so še za izvenkrmni motor, špinaker, dodatne brisače…

Nekateri čarterji ponujajo tudi pakete, ki za malo več denarja ponudijo tudi tako imenovani all inclusive, ki pa ne pomeni to, kar ste navajeni v hotelih.

Pri najemih jadrnic je obvezno pred najemom plačati tudi kavcijo za najem (deposit), ki je odvisna od vrednosti in velikosti jadrnice. Položite jo v gotovini ali pa daste slip kreditne kartice. Višina kavcije se giblje nekje od 1000 evrov za manjše, pa do 2000 evrov in več za večje jadrnice. Če pri predaji jadrnice čarteraš odkrije škodo ali manjko opreme, ki je nastala pri vašem najemu, vam bo to škodo odračunal od kavcije. Pri kvalitetnih čarterjih vas za manjše škode ne bodo “obrali”, ker si želijo, da bi drugo leto spet prišli. Če boste pošteni vi, bodo tudi oni. V večini čarterjev ponujajo tudi zavarovanje kavcije, ki je običajno 10% ali več od vrednosti kavcije.

Ali najeti skipperja?

Skipperja najamemo, če sami nimamo dovolj izkušanj z jadranjem. Ta bo nase prevzel vso odgovornost, vi pa boste uživali in prijeli za krmilo, ko bo to mogoče. Cena za najem skipperja je okrog 120 evrov na dan. Skiper bo ponavadi hotel imeti tudi svojo kabino, tako da bo morda potrebno najeti večjo jadrnico, kot samo za vašo ekipo.

Če boste dobili dobrega in potrpežljivega pedagoga, boste poleg brezkrbnega jadranja imeli tudi tečaj jadranja in mornarskih veščin. Strošek za skiperja morda ni majhen, če pa si ga boste razdelili med posadko, pa je ta strošek vreden vložka.

Premislite morda, če bi vam prišel prav tudi kakšen jadralni tečaj pred odhodom na jadranje, da boste obnovili in nadgradili vaše znanje. Morda pa tokrat lahko zapljujete brez skiperja?

Katero jadrnico najeti?

V čarterju se jadrnice delijo v osnovi med kabinami in ležišči. Najobičajnejše so jadrnice s tremi ali štirimi dvoposteljnimi kabinami, so pa tudi take z dvemi in petimi kabinami. Ponavadi so jadrnice za najem dolge med 30 in 55 čevlji, kar je v metrih med 9 in 16 metrov. Ena kabina pomeni dva ležišča, včasih tudi na pogradu, dva člana pa ponavadi lahko spita tudi še v salonu, ki je osrednji prostor na jadrnici.

O jadralnih sposobnostih jadrnic v čarterjih se veliko ne govori, saj je osnovno merilo prostornost. V osnovi so manjše jadrnice bolj okretne in tako bolj primerne za manj izkušene skiperje, večje jadrnice pa so hitrejše in ponujajo več komoditete ter jadralnih užitkov. Večina jadrnic ima navijalno genovo in glavno jadro.

Podatki, ki jih navajajo čarteristi, vsebujejo poleg cene še naslednje podatke: model jadrnice in število kabin, število WCjev in letnik izdelave jadrnice. Običajno bi vsi raje najeli novejšo jadrnico, ki pa vedno ne ponuja toliko več, kot bomo za najem jadrnice plačali. Starosti jadrnic na Jadranu so od 0 pa do 12 let, kar morda ni tako kritično, kot se zdi. Pomembnejša je vzdrževanost jadrnice, ki pa je odvisna od ponudnika čarterja, kar pa težko sami preverjamo.

Faktorjev, ki vplivajo na ceno najema jadrnice je veliko in se jih ne da opisati v nekaj parametrih.

Zadnje novice in nasveti

Presenetite svoje najbližje z odličnim darilom!

Darilni bon za nepozabno jadralno izkušnjo ali izberite med različnimi tečaji.