Napredne nastavitve jader

kamera resize_resize Video predstavitve za razne nastavitve jader

PREDNJE JADRO

Tu boste izvedeli, kako je treba pravilno nastaviti genovo ali flok, ki je “motor” jadrnice. Pri vožnji v veter prispeva lahko celo do 90% hitrosti, čeprav je včasih to jadro celo manjše od glavnega jadra.

>>> NASTAVITEV PREDNJEGA JADRA

GLAVNO JADRO

Glavno jadro daje jadrnici smer in stabilnost. Na potovalnih jadrnicah imamo ponavadi navijalno glavno jadro, ki je bistveno enostavnejše od klasičnega, seveda pa je slabše za jadranje.  Kdor pa  pozna nastavitve klasičnega glavnega jadra, ne bo imel težav z nastavitvami navijalnega jadra. Za razumevanje delovanja glavnega jadra pa je treba vedeti kar nekaj stvari.

>>> NASTAVITVE KLASIČNEGA GLAVNEGA JADRA

ps2012c resize

Nastavitev trevelerja (drsnika), dvižnice in cunninghama glavnega jadra so sicer bolj napredne nastavitve, ampak za tiste, ki ste že spoznali druge nastavitve, bodo te prinesle še nekaj dodatne hitrosti in tudi bolj udobno jadranje.

>>> TREVELER GLAVEGA JADRA

>>> DVIŽNICA IN CUNNINGHAM GLAVEGA JADRA 

Na vang pa običajno kar pozabimo, čeprav ima velik vpliv na obliko glavnega jadra. Še posebno moramo zanj vedeti, da ima veliko vlogo pri jadranju z vetrom.

>>> NASTAVITEV VANGA

TJ 060412_27_S

Kako krmariti samo z glavnim jadrom? Ali veste, da je napačna pozicija krmila največja zavora pri jadranju? Poznavanje te tehnike vas bo razlikovalo od drugih jadralcev.

>>> KRMARJENJE Z GLAVNIM JADROM

ZADNJA PRIPONA

Kako nastaviti zadnjo pripono? Ta ima vpliv na celotno jadrovje, zato je poznavanje te nastavitve pomembno za vsakega dobrega skiperja.

>>> NASTAVITEV ZADNJE PRIPONE