Jadralski projekti 2016

Jadralski projekt 2016

Tarisa dopust1_resize

Spomladansko več etapno jadranje  Split – Zakintos – Split

Jadrati iz Jadrana do Ionskih otokov in nazaj je za marsikoga od vas dolgoletna želja. Ponavadi ugotovimo, da je to teoretično možno, v praksi pa se pojavi cela vrsta težav, tako da takega projekta običajno ne speljemo. Če že imamo primerno jadrnico ali si jo lahko sposodimo, se pojavijo problemi pomanjkanje časa, pomanjkanje posadke, izkušenj, volje… Tokrat pa ne bo tako, saj bomo to jadranje izvedli skupaj! Zalogaj si bomo razdelili tako, da bomo svoje običajne enotedenske etape zložili skupaj v 5 tedensko jadranje. Posadke se bodo menjavale v mestih, kjer je možna sorazmerno enostavna trajektna ali letalska povezava (Krk, Igumenitsa, Patras, Levkas…). Kako in kaj se bomo dogovorili na sestankih. V pomoč nam bodo tudi izkušnje tistih, ki taka jadranja že poznajo.

Split-Zakintos-Split plan
Podatki o celotni poti:– dolžina cca 800 milj
– trajanje 4-5 tednov
– število posadk 3-5

Predviden termin:
od 20.4. do 25.5.2016

Možne 7-10 dnevne rute (od 200 do 300 milj):

– Split – Krf
– Krf – Levkas
– Levkas – Zakintos- Levkas
– Levkas – Krf
– Krf – Split

Možne druge vmesne točke:

– Dubrovnik, Lastovo…
– Otranto, Tremiti
– Kotor
– Drač

Tarisa dopust_resize

Jadrnica Bavaria 44

Jadrnica Bavaria 44 (Tarisa) je zelo primerna za ta podvig. Popolnoma opremljena in obnovljena nas čaka v marini Kaštela. Ima nova jadra, najmodernejši GPS in radar v kokpitu… Je v vrhunski kondiciji in primerna tudi za daljša brezskrbna križarjenja. Bavaria 44 je sicer letnik 2003, dolžina 13,90m, širina 4,25m, grez 2,00m in teža cca 10 ton. Tudi po jadralnih performansah je v vrhu potovalnih jadrnic, saj ima nadstandardno opremo: dolgo svinčeno kobilico, zložljiv propeler, genaker in jambor s tremi križi. Pod palubo ima 4 dvoposteljne kabine, 2WCja in salon, 32 inčni TV, DVD… Ponavadi se za tako pot planira 8 ali manj članov posadke. Več o jadrnici Bavaria 44 najdete tukaj.

Pričakovane vremenske razmere

Jadranje zaliv1_resizeJužni jadran in še posebno Ionsko morje imata v tem času že pozno pomladansko vreme. Meltemi, ki je zelo močan Grški maestral, ima v tem času moč, ki smo jo navajeni v poletnih mesecih na srednjem Jadranu. Predvsem lahko dalše etape proti jugu ovira Jugo, ki naredi velike valove in tako prestavi načrte za nekaj dni. V dobi satelitske navigacije in zanesljivih vremenskih prognoz navigacija po teh morjih ne sme biti velik problem.

Grške luke

 

V Grčiji je precej manj navtičnega turizma kot v Jadranu. Samo nekaj je velikih marin, ostalo pa so razne privatne luke in majhna sidrišča, brez gužve, ki jo poznamo na Jadranu. Razdalje med otoki so podobne kot na južnem Jadranu, tako da je tedensko planiranje poti tudi podobno plovbi na južnem Jadranu.